Op vrijdag 23 en op zaterdag 24 februari staat er heel wat te gebeuren ter hoogte van wijk 't Woud in Noorderwijk, Herentals. Er zal namelijk een buurtbos aangeplant worden met de hulp van 124 leerlingen van de vrije basisschool 't Klavertje en de buurtbewoners.

Enkele maanden geleden bestond het Keinigebos in Noorderwijk nog uit een homogeen, donker dennenbos dat weinig meerwaarde bracht voor de buurt. Om daar verandering in te brengen sloegen de stad Herentals, Bosgroep Zuiderkempen vzw en het Agentschap voor Natuur en Bos de handen in elkaar.

Het doel was een bos te creëren waar de buurtbewoners gezellig in kunnen vertoeven en genieten van de omgeving. Zo'n bos wordt ook wel een 'buurtbos' genoemd. Één ding lag vast: het dennenbos moest plaatsmaken voor een loofbos. Het dennenbos werd in de winter van 2017-2018 dan ook helemaal kaalgekapt.

Om het nieuwe bos optimaal af te stemmen op de buurtbewoners werd er in mei een overlegvergadering georganiseerd met de buurtbewoners waar gedachten werden uitgewisseld en waar er een eerste aanzet werd gegeven tot het ontwerp van het buurtbos.

Hiermee konden de stad Herentals, Bosgroep Zuiderkempen vzw en het Agentschap voor Natuur en Bos aan de slag om tot een ontwerp te komen voor het buurtbos. Dit ontwerp werd voorgesteld op een tweede overlegvergadering in oktober, waarna de laatste aanpassingen werden aangebracht. Het buurtbos had vorm gekregen!

Om het ontwerp ook werkelijk om te zetten in een bos zit er maar één ding op. Aanplanten! Om de aanplanting te realiseren werden er twee aanplantacties georganiseerd om de buurt zoveel mogelijk te betrekken bij het proces.

Een eerste aanplantactie vindt plaats op vrijdag 23 februari met de vrije basisschool 't Klavertje, waar maar liefst 124 leerlingen tussen 6 en 9 jaar komen helpen om de jonge boompjes aan te planten.

Op zaterdag 24 februari vindt de tweede aanplantactie plaats waar de buurtbewoners ook de handen uit de mouwen kunnen steken om het buurtbos mee vorm te geven. Op beide aanplantacties zullen de vrijwilligers van Bosgroep Zuiderkempen vzw paraat staan om een handje toe te steken.

Wanneer:
Aanplanting met school: vrijdag 23 februari om 13u30

Aanplanting met buurtbewoners: zaterdag 24 februari om 13u00

Waar:
't Woud, kruispunt Keinigestraat - Plassendonk, Herentals

Meer info:
www.bosgroepen.be